Veelgemaakte fouten op websites en hoe je ze voorkomt

In een tijd waarin klanten, leveranciers en partners steeds vaker online informatie zoeken, is een professionele en goed functionerende website geen luxe meer – het is een basisvoorwaarde. Toch zien we in de praktijk dat veel bedrijven in de retail, logistiek en zorg onbedoeld dezelfde fouten maken op hun websites. Fouten die zorgen voor gemiste kansen, onduidelijkheid of zelfs verlies van vertrouwen.

In dit artikel bespreken we vijf veelvoorkomende fouten én geven we praktische oplossingen. Niet om met het vingertje te wijzen, maar om te laten zien waar ruimte zit voor verbetering – en hoe wij als partner met ervaring in deze sectoren daarbij kunnen helpen.

Inhoudsopgave

Ontdek jouw online kansen

Mike Bekker JRS

Wil je een nieuwe website laten maken?

1. Onduidelijke structuur en navigatie

Herkenbaar?
Een bezoeker komt op je website, maar weet binnen vijf seconden niet waar hij moet klikken. 

Waarom het een probleem is
Een bezoeker beslist binnen enkele seconden of hij op je site blijft of niet. Slechte navigatie leidt tot frustratie en afhaken. Volgens Nielsen Norman Group is ‘visibility of system status’ één van de belangrijkste principes in gebruiksvriendelijk ontwerp.

Oplossing
Denk als een buitenstaander: wat wil een klant of partner als eerste weten? Zorg dat belangrijke onderdelen zoals contactgegevens, diensten of vacatures logisch en duidelijk zichtbaar zijn in het hoofdmenu. Test je navigatie bijvoorbeeld met een eenvoudige gebruikerstest of analyseer klikgedrag met tools zoals Hotjar.

2. Verouderde of onvolledige informatie

Herkenbaar?
Een klant wil je bellen, maar het telefoonnummer klopt niet meer. Of er staan nog oude openingstijden op de website vermeld. Soms zie je ook websites waar het laatste nieuwsbericht uit 2021 komt.

Waarom het een probleem is
Verouderde informatie ondermijnt het vertrouwen. Dit kan zelfs leiden tot misverstanden.

Oplossing
Wijs binnen je organisatie één verantwoordelijke aan voor de website. Stel vaste momenten in waarop je de inhoud controleert. Tools zoals Dead Link Checker of Ahrefs Site Audit helpen je bij het opsporen van verouderde of niet-werkende links.

3. Geen mobiele optimalisatie

Herkenbaar?
Op desktop werkt de website prima, maar op mobiele apparaten laat de gebruikservaring vaak te wensen over. Dit komt meestal voor bij verouderde websites die niet zijn geoptimaliseerd voor moderne smartphones, waardoor de lay-out niet correct wordt weergegeven.

Waarom het een probleem is
Meer dan de helft van alle websitebezoeken komt via mobiel. Volgens Statista was dat wereldwijd al 58,33% in 2023. Websites die niet mobielvriendelijk zijn, verliezen dus letterlijk klanten.

Oplossing
Je website dient weer bijgewerkt te worden tot de laatste standaarden. Het kan zo zijn dat je website soms zo ver verouderd is dat je beter opnieuw kunt beginnen. 

4. Gebrek aan vertrouwenselementen

Herkenbaar?
Een bezoeker landt op je site, maar ziet geen klantrecensies, keurmerken of duidelijke contactgegevens.

Waarom het een probleem is
Volgens Baymard Institute verlaat 17% van de consumenten een webshop tijdens het afrekenen als ze onvoldoende vertrouwen voelen in de veiligheid of betrouwbaarheid. Vertrouwen is essentieel, waar men vaak zoekt naar zekerheid en herkenning.

Oplossing
Toon keurmerken, klantbeoordelingen en partnerlogo’s. Het werkt voor B2B websites goed om het team voor te stellen met foto’s en een korte introductie. In retail is een link naar een betrouwbare reviewplatform zoals Kiyoh of Trustpilot aan te raden.

5. Te veel focus op jezelf

Herkenbaar?
De hele homepage draait om “wij”. Wat wij doen, hoe wij werken, waarom wij zo goed zijn. Maar nergens lees je wat het oplevert voor de klant.

Waarom het een probleem is
Effectieve communicatie draait om de lezer. Volgens HubSpot genereert klantgerichte content meer betrokkenheid én conversie. Bedrijven die alleen over zichzelf praten missen de connectie.

Oplossing
Gebruik het perspectief van de klant als uitgangspunt. Begin met hun uitdaging en laat zien hoe jouw bedrijf daarbij helpt.


Geen zin om te lezen? Ik leg je alles uit middels de bovenstaande video

Recente Artikelen
Alle berichten
Team JRS Webdesign

WordPress website laten maken? Dit moet je weten

Wil je een professionele WordPress website laten maken die niet alleen goed oogt, maar ook resultaat oplevert? Dan ben je niet de enige. WordPress is wereldwijd het populairste CMS (Content Management Systeem), en met goede reden.
Vooraanzicht JRS Webdesign

Wat is Elementor? Complete gids met voordelen, valkuilen en slimme tips

Elementor is een van de populairste page builders voor WordPress, waarmee je zonder technische kennis professionele webpagina’s kunt ontwerpen. Maar is het echt de juiste keuze voor jouw website? In deze gids leggen we alles uit: wat Elementor is, hoe je het gebruikt, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer het slim is (of juist niet) om ermee te werken.
Team JRS Webdesign

Waardecreatie genereert vertrouwen en conversie

In B2B draait het al lang niet meer om degene met de beste pitch of het mooiste verhaal. De meeste klanten hebben dat wel gezien.
Jos en Mike

Veelgemaakte fouten op websites en hoe je ze voorkomt

In een tijd waarin de eerste indruk vrijwel altijd online plaatsvindt, is je website veel meer dan een visitekaartje. Het is een actief en strategisch onderdeel van je bedrijf.
Vooraanzicht JRS Webdesign

Hoe een trage of verouderde website ongemerkt klanten kost

In een tijd waarin de eerste indruk vrijwel altijd online plaatsvindt, is je website veel meer dan een visitekaartje. Het is een actief en strategisch onderdeel van je bedrijf.
Richard de Pijper JRS webdesign
Richard de Pijper , Marketeer

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?